Senarai Blog Saya

Khamis, 18 Mac 2010

khasiat Buah Pisang

Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk.
Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

1. Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi - sukrosa, fruktosa dan glukosa yang
digabungkan dengan gentian.Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar
segera dan berterusan.

2. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup
tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan
buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga
amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit,menjadikannya amat
sesuai dalam pemakanan kita seharian.

3. Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap
pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih
selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu
sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang
menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan
kita berasa gembira.

4. PMS:
Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang
boleh mengembalikan mood anda. walaubagaimanapun pemeriksaan doktor berkala adalah
penting untuk mengetahui tahap kesihatan kita.


5. Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan
hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes
anemia.

6. Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi - garam
rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

7. Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa
peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat,
dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar
potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan
pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

8. Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu
menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

9. Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat
minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan
dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang
berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem
hidrasi semula anda.

10. Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika
anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan
yang baik.

11. Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar
gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

12. Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas
gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya
mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

13. Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu
menenangkan sistem saraf anda.

14. Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi
pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek.
Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit
obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk
mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan
mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar
yang stabil. Makanlah pisang.

15. Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan
tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral
lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti
lapisan dinding perut kita.

16. Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu
kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai
contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang
dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

17. Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya
pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini
kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.

18. Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6,
B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu
tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

19. Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan
jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air
dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan
kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan
snek pisang yang tinggi potassium.

20. Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘,
mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian
akibat strok sebanyak 40%!

21.Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk
menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut,
kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah
dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan
plaster luka biasa atau pun plaster bedah.

Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin,
2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan
salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

22. ingin
kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus
kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!

0 ulasan: