Senarai Blog Saya

Sabtu, 16 Januari 2010

kaswi

teringat 3 taun lalu selalu bli kaswi lembut & bergetar kat sri medan, bila jumpa kaswi rinn terus cuba, memang lembut dan sedap, rinn. tq sangat2, cuma akak ganti choc paste ngan 2 chb kicap.... sedap, rinn leh cuba pulak ye..... malah mk aji kantin sek dulu pernah citer klau gula merah abis leh guna kicap ngan gula pasir aje......ok akak c&p ye rinn........

Kali ni Rinn tak main sukat-sukat tapi telah mencuba resepi kaswi dari
resipidiana. Ianya adalah resipi sumbangan Sis Blackmore. Jom kita tengok....




KUIH KASWI/ KUIH LOMPANG
Sumber: Sis Blackmore

Bahan-bahan :
1 cawan gula (Rinn guna 3/4 cawan)
1 ketul besar gula melaka ( Rinn guna 1 cawan gula merah)
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (Rinn guna 1 camca)
* Menurut Sis Blackmore ianya utk memberi brown effect yg lebih.
Daun pandan
Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak makan
Kelapa parut + garam

Cara-cara :
1. Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Ketepikan.
2. Ayak semua tepung.
3. Tambahkan selebih 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
4. Masukkan air kapur.
5. Masukkan coklat paste.
* Mulanya agak gusar, dikhuatiri akan merosakkan bau original kuih kaswi/lompang ini. Tapi sebab ingin tahu juga hasilnya Rinn bubuh juga 1 camca teh choc paste.
6. Tapis air gula ke dalam tepung.
7. Gaul rata.
8. Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.
9. Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji.
10. Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
11. Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi.
12. Tuang bancuhan tepung dalam acuan dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
13. Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair. Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap.
14. Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan. Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama.

Hasilnya memang seperti yang dijangka, elok lembutnya. Walaupun lembut dan ada sikit "goyang-goyang" Tapi tidak melekat di jari. Yang dikukus dalam acuan lompang memang tujuan utama tapi di sebalik itu Rinn masih lebih enjoy makan kuih kaswi dalam bentuk yang begini....



Lumur banyak-banyak dengan kelapa parut yang agak muda..Hmmmmm..sedapnyaaaaaaaaa..

0 ulasan: